Masura 142

Infiintarea grupurilor de producatori

Masura 142 – Infiintarea grupurilor de producatori a fost masura cea mai putin accesata din Planul National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Prin acest program sunt incurajati producatorii din sectorul agricol si silvic sa se asocieze, sa primeasca avizul de recunoastere a grupului de producatori, ca apoi sa beneficieze de finantarea nerambursabila. Scopul principal al asocierii este de a vinde produsele in comun, astfel reducandu-se costurile de desfacere si de a obtine un pret mai avantajos de la cumparator.

Poate deveni grup de producatori o societate comerciala, o societate agricola, o asociatie nonguvernamentala sau o cooperativa agricola. Oricare din aceste forme de asociere trebuie intruneasca urmatoarele conditii:

  • sa fie format din cel putin 5 membri;
  • sa comercializeze cel putin 75% din productia proprie obtinuta prin intermediul grupului;
  • dovedeste prin evidenaa contabila ca are inregistrata o valoare minima a productiei vandute de cel putin 10.000 euro, echivalent in lei, pentru grupa de produs pentru care se cere recunoasterea.

Grupurile de producatori pot activa in anumite sectoare. ardei-gras-1550x500

In sectorul agricol: culturi de camp; horticultura; viticultura; cresterea animalelor pentru lapte; cresterea animalelor (excluzand laptele); granivore (porci sau pasari); mixt (cresterea animalelor pentru lapte si carne culturi vegetale si cresterea animalelor).

In sectorul forestier pentru produse lemnoase si produse nelemnoase (fructe de padure, seminte forestiere, ciuperci comestibile din flora spontana, plantele medicinale si aromatice, rasina).

Sprijinul acordat este nerambursabil si se calculeaza in functie de valoarea productiei anuale comercializate de catre grupul de producatori recunoscut:

  • 5%, 5%, 4%, 3% si 2% din valoarea productiei comercializate de pana la 1.000.000 Euro pentru primul, al doilea, al treilea, al patrulea si respectiv al cincilea an;
  • 2,5%, 2,5%, 2,0%, 1,5% si 1,5% pentru valoarea productiei comercializate care depaseste 1.000.000 Euro pentru primul, al doilea, al treilea, al patrulea si respectiv al cincilea an.

Dosarul cererii de plata pentru prima transa poate fi depus dupa 60 de zile de la data incheierii contractului de finantare, dar numai dupa 1 an calendaristic de la data recunoasterii grupului de producatori.

Cea mai interesanta forma de asociere este cooperativa agricola, infiintata in baza Legii 566/2004, in care membrii cooperatori au drepturi egale, indiferent de productia vanduta prin cooperativa. Desi aceasta forma asociativa aduce aminte de vechile CAP-uri din Romania, an Italia, Franta, Spania si Portugalia sunt foarte populare iar fermierii care s-au unit in cooperative au devenit mult mai puternici.